Opvolging of verkoop van je bedrijf: zorg dat de puzzel klopt

Als enthousiaste ondernemer heb je jouw zaak uitgebouwd tot een bloeiend bedrijf.

Om een succesvolle toekomst voor je zaak te garanderen, is het nuttig stil te staan bij de mogelijkheden van overdracht of opvolging.

Mogelijks staat er een tweede generatie klaar? Of heeft een werknemer interesse in een overname?

Er zijn verschillende manieren om de toekomst van je bedrijf vorm te geven.

Familiale opvolging

Als de jongere generatie staat te popelen om de zaak verder te zetten en uit te bouwen, kan je de eigendom en de leiding van de onderneming overdragen aan de eigen familie.

De aandelen en het bestuur van de onderneming zullen binnen de familie blijven.

Daarbij kan uiteraard gekozen worden om de aandelen nog gedeeltelijk in eigen handen te houden, dan wel het bedrijf volledig aan de nieuwe generatie over te laten.

De beste voorbereiding van dergelijke opvolging bestaat in grondige en duidelijke gesprekken vooraf, waarbij elkeen zijn wensen en belangen kan uitspreken. Zo vermijd je conflicten achteraf. Aarzel niet om je hierbij te laten bijstaan door een derde en zet alles duidelijk op papier.

Verkoop van de aandelen

Mogelijks heeft één van je werknemers, of een leverancier of klant interesse om je zaak over te nemen? Ook een investeerder kan je bedrijf aankopen als investering, om het na enkele jaren door te verkopen.

Door de aandelen van je bedrijf te verkopen, geef je de zaak volledig uit handen. De nieuwe aandeelhouder heeft de controle en neemt alle beslissingen.

Mogelijks wenst hij jou wel als adviseur of werknemer aan boord te nemen, al dan niet voor  beperkte duur, opdat de overdracht vlot kan verlopen.

Uiteraard is het zeer belangrijk dat een duidelijke verkoopovereenkomst wordt opgesteld, zodat het achteraf niet tot discussies komt.

Verkoop van het handelsfonds


De overdracht van je onderneming dient niet noodzakelijk te gebeuren via een overdracht van de aandelen.

Als verkoper kan je er ook voor kiezen om enkel het handelsfonds van je onderneming over te dragen.

De koper zal dan enkel bepaalde onderdelen van je onderneming aankopen.

Welke onderdelen precies worden verkocht beslissen de partijen zelf: het cliënteel, de handelsbenaming, de website en mailadressen, bepaalde voorraden, de contracten met de werknemers…

Ook hier is een duidelijke overeenkomst van belang.

Kortom

Het overlaten of overdragen van uw bedrijf kan vele vormen aannemen.

Door u correct te laten adviseren kan u de juiste keuzes maken, en de overgang vormgeven zoals u het wenst.

Denkt u eraan uw zaak over te laten of wil je al eens de mogelijkheden overlopen? Neem dan met ons contact op. Wij helpen u graag verder.

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag verder.
DELEN OP facebook linkedin