Het nieuwe goederenrecht en de gevolgen voor uw eigen tuin

Op woensdag 1 september treedt het nieuwe goederenrecht in werking. 

De laatste dagen verschenen hierover in de media verschillende berichten, al dan niet met ludieke ondertoon. Als de buurjongen de bal over de haag schopte, mocht hij deze zonder pardon zelf komen terug halen. Onder het mom van een vermiste schildpad zouden de buren welhaast kunnen kamperen in uw tuin. En op een blauwe maandagmorgen moest u niet schrikken van een werfkraan op uw terras…

Grappig maar weinig realistisch. Zoals al meermaals verduidelijkt in verschillende commentaren zullen de nieuwe regels heus geen aanleiding geven tot cowboytoestanden. 

Veeleer dan een revolutionaire verandering, brengt het nieuwe goederenrecht op het vlak van “tuinrechten” een modernisering van vaak eeuwenoude regels, of een verankering van wat in de praktijk al jaar en dag wordt toegepast. 

Voor alle duidelijkheid, het nieuwe goederenrecht verandert en moderniseert veel meer dan wat in de pers wordt opgepikt. Maar omdat het dus toch de tuinregels zijn die tot de verbeelding blijven spreken, even de voornaamste aanpassingen op een rijtje.

Voetbal, drone of huisdier terug halen terwijl de buren niet thuis zijn

De voetbal is over de haag geschopt, de drone is verkeerd terecht gekomen of de kat is in de tuin van de buren gelopen. Vervelend als die buren niet thuis zijn. Vanaf 1 september heb je het recht om bal, toestel of huisdier zelf terug te halen. Voorwaarde is wel dat er geen moedwil of pesterijen in het spel zijn, en dat je van het voorval geen gebruik maakt om bij de buren te gaan rondneuzen.

Bouwkraan of stelling op het naastgelegen terrein

Je wil bouwen of verbouwen, maar er is geen plaats voor een bouwkraan of stelling op eigen terrein? De nieuwe regels laten toe dat je gebruik maakt van het terrein van de buren. Uiteraard niet zomaar. Voorwaarde is dat je zelf geen of onvoldoende ruimte hebt om de materialen te plaatsen, dat je de buur vooraf verwittigt en dat je de minst schadelijke optie kiest. Wordt er toch schade veroorzaakt, dan moet deze uiteraard worden vergoed.

Passage over privéterrein

Een braakliggende grond die niet wordt bewerkt, die niet is afgesloten en waar geen bordje staat dat de toegang verbiedt? Vanaf 1 september is er geen beletsel meer om deze grond te betreden. Ook hier geldt logischerwijze dat er weliswaar gebruik mag worden gemaakt, maar geen schade veroorzaakt. Picknicken op een vrije grond en je afval achterlaten kan nog steeds niet…

Heb je een vraag?
Wij helpen je graag verder.
DELEN OP facebook linkedin